FAQ / frågor & svar

questionmarkgreen

Vad krävs att få bli medlem och vad kostar det?

Det enda villkoret för medlemskap i FAA  är en önskan att sluta inta beroendeframkallande födoämnen.

Det kostar inget att vara medlem och deltaga. FAA är självförsörjande med våra egna frivilliga bidrag.

Back to Index

Behöver jag vara abstinent för att starta ett möte?

Det finns inget krav på att vara abstinent för att starta ett möte. Det är klart att det skulle vara bättre att stå på den grunden, men om det inte finns några möten i din trakt kan du starta ett och bli abstinent. Om abstinens hade varit ett krav skulle vi aldrig ha kunnat starta.

Back to Index

Vad gör jag om det inte finns möten i mitt område?

Då kan du ringa in på något av FAAs har telefonmöten som du hittar här.

Om du har e-mail kan du gå med i USAs FAA Online Loop. Detta är ett ställe där matmissbrukare kan dela om FAAs steg, ämnen av intresse, frågor och kommentarer angående upplevelsen, styrkan och hoppet som FAAs medlemskap medför.

Find FAA-loop internetmeeting 24/7 klicka här
Find phone meetings in USA  klicka här
Find e-mail meetings  klicka här

Det enda kravet för att få delta är att du har en önskan att sluta inta beroendeframkallande födoämnen.

Back to Index

Varför uppmärksammas abstinent tid genom pollettutdelning?

Vi vill alla glädjas åt den som hållit sig abstinent. Just första året upplever de flesta som den svåraste tiden därför delas polletter ut för 30, 60, 90 dagar, 6 mån och därefter för årsdagar. Att flera medlemmar i programmet lyckas avstå från beroende framkallande födoämnen visar också att programmet fungerar och inger hopp till andra medlemmar.

Back to Index

Vad är Tolv-stegsarbete?

Att arbeta med De tolv stegen hjälper oss i vårt tillfrisknande på många sätt.Vi föreslår att du tillsammans med din sponsor arbetar med De tolv stegen i FAAs steg mot tillfrisknandet.

De tolv stegen i sin fullständiga version kan beställas här.  Steghäftet innehåller en detaljerad lista på frågor som hjälper oss att identifiera och uppmärksamma djupet av vårt problem med mat och vår maktlöshet att hantera situationen enbart genom vår viljestyrka. När vi har kunskap om vårt fysiska beroende av socker, mjöl, vete och andra raffinerade kolhydrater kan vi för första gången i livet ha hopp om att verkligen bli befriade från vårt fysiska sug. När vi fortsätter att arbeta i stegen, kommer vi att hitta en kraft större än oss själva. Denna kraft kommer att hjälpa oss att utveckla ett sätt att leva som leder till minskad besatthet av beroendeframkallande födoämnen.

Back to Index

Många medlemmar och nykomlingar pratar om behandlingar och kurser de gått. Är det något FAA rekommenderar?

Nej FAA tar varken ställning för eller emot och det är inte nödvändigt att gå kurs eller annan behandling för att tillfriskna. I Sverige är inte sockerberoende en erkänd sjukdom och traditionella dietister är inte utbildade på beroende. 

Back to Index

Varför står det så ofta Gud i era texter? Jag tror inte på Gud men kan FAA ändå vara något för mig?

Ja visst, FAA är icke religiöst trots att ordet Gud används flitigt i våra texter. De flesta som är med i FAA och inte tror på Gud kan istället tänka på en kraft som större än oss själva, många betraktar FAAs program som deras högre makt.

Back to Index

Jag har varit på ett möte, men det kändes inte bra?

Fortsätt kom tillbaka. Vi brukar rekommendera att du är med på minst 6 möten innan du bestämmer dig för att FAA inte är något för dig. Tala gärna med kontaktpersonen eller de andra deltagarna från mötet om något är oklart eller om du undrar över något.

Back to Index

Krävs det att jag är med på möte varje vecka?

Du bestämmer själv hur mycket och hur ofta du vill vara med eller inte. Det finns inget krav på hur mycket eller hur lite man kan vara med.

Back to Index

Vilka födoämnen bör jag undvika?

Det är väldigt individuellt vad vi triggar på. Ibland kan det vara konsistens eller olika kompositioner av ingredienser som drar igång suget. När vi plockar bort den mat och dryck som triggar oss brukar suget minska eller försvinna.

Dessa födoämnen anses vara mest beroendeframkallande:
Socker i alla dess former, artificiella sötningsmedel, mjöl, vete, kolhydratrik raffinerad/processad mat, alkohol och söta drycker.

Många tål inte heller:
komjölk, gluten, frukt, koffein, kakao, glutamat samt smakförstärkare.

Olika namn på socker, mjöl och vete

Back to Index

Finns det andra namn på socker, mjöl och vete?

Ja det finns det. Olika namn på socker, mjöl och vete

Back to Index

Vad menas med att vara abstinent?

Att man avstår inta beroendeframkallande födoämnen såsom socker, mjöl, vete och andra raffinerade kolhydrater.

Back to Index

Måste jag köpa specialmat?

Nej, du kan handla det mesta i vanliga mataffärer.

Back to Index

Kan FAA hjälpa mig om jag överäter och laxerar?

Matmissbrukaren har många ansikten. En del matmissbrukare är överviktiga, andra är inte överviktiga, en del överäter och laxerar, vissa underäter eller är anorektiska. Alla matmissbrukare kan få hjälp av FAA. Det enda kravet för medlemskap är en önskan att sluta inta beroendeframkallande födoämnen.

Back to Index

Hur gör jag om jag reser bort?

När en matmissbrukare är övertygad om att abstinens är svaret på tillfrisknandet från ett matmissbruk kommer hon eller han att kunna åka vart som helst och fortsätta vara abstinent. Att resa abstinent medför att vi måste planera extra noga för att försäkra oss om att vi har maten vi behöver, när vi behöver den. Att diskutera resan med en sponsor och med andra tillfrisknande matmissbrukare kan vara en utmärkt källa av idéer till lösningar för att resa abstinent. Många av våra medlemmar har rest i stor omfattning och har fortsatt att vara abstinenta.

Back to Index

Hur kan jag äta ute?

Vi lär oss att beställa mat och dryck som är fri från socker, mjöl, vete och andra raffinerade kolhydrater. Idag är det rätt enkelt att få allt man behöver. Vi beställer vår mat på ett mycket specifikt, klart och artigt sätt. Tex ”jag skulle vilja ha min sallad utan krutonger och häll inte på någon marinad på mitt kött eller på mina grönsaker är ni snäll”. Serveringspersonal är vanligtvis mer än villiga att tillfredsställa kundens behov.

Back to Index

Kommer jag inte att känna att jag måste avstå?

I FAA fokuserar vi först och främst på det vi kan äta istället för vad vi inte kan äta. Sen kan vi fokusera på hur underbart det känns att vara fri från sug, överätande och skam. Genom att avstå från beroendeframkallande födoämnen tar vi itu med den biokemiska aspekten av sjukdomen. Vi tar hand om våra känslor med hjälp av våra sponsorer och genom att arbeta med de tolv stegen i programmet.

Back to Index

Blir jag fri från mitt beroende om jag bara följer en matplan och avstår det som är beroendeframkallande?

Nej, vår erfarenhet säger oss att det är viktigt att komma ihåg att först när vi arbetar med flera av våra verktyg så kan vi tillfriskna från vårt beroende som är psykiskt, fysiskt och andligt.

Back to Index

Vad är skillnaden mellan FAA och andra Tolv-stegsprogram som handlar om mat?

I FAA har vi lärt oss att matmissbruk är en biokemisk sjukdom som liknar alkoholism och annat drogberoende. Den är en del är vårt genetiska arv. Fastän många av oss matmissbrukare har tvångsmässiga beteenden kring mat, vilka behöver tas itu med, fokuserar FAA på att behandla vårt fysiska och kemiska beroende genom att vi avstår från beroendeframkallande födoämnen. Tvånget är en beteendekomponent i matmissbruket och tas itu med då vi fortsätter att arbeta i vårt program för tillfrisknandet.

Back to Index