Arkiv

Hur kan jag äta ute?

Vi lär oss att beställa mat och dryck som är fri från socker, mjöl, vete och andra raffinerade kolhydrater. Idag är det rätt enkelt att få allt man behöver. Vi beställer vår mat på ett mycket specifikt, klart och artigt sätt. Tex ”Jag skulle vilja ha min sallad utan krutonger och häll inte på någon marinad på mitt kött eller på mina grönsaker är ni snäll”. Serveringspersonal är vanligtvis mer än villiga att tillfredsställa kundens behov.

Hur gör jag om jag reser bort?

När en matmissbrukare är övertygad om att abstinens är svaret på tillfrisknandet från ett matmissbruk kommer hon eller han att kunna åka vart som helst och fortsätta vara abstinent. Att resa abstinent medför att vi måste planera extra noga för att försäkra oss om att vi har maten vi behöver, när vi behöver den. Att diskutera resan med en sponsor och med andra tillfrisknande matmissbrukare kan vara en utmärkt källa av idéer till lösningar för att resa abstinent. Många av våra medlemmar har rest i stor omfattning och har fortsatt att vara abstinenta.

Vilka födoämnen bör jag undvika?

Det är väldigt individuellt vad vi triggar på. Ibland kan det vara konsistens eller kombinationer av olika ingredienser som drar igång suget. När vi plockar bort den mat och dryck som triggar oss brukar suget minska eller försvinna.

Dessa födoämnen anses vara mest beroendeframkallande:

  • Socker i alla dess former
  • Artificiella sötningsmedel
  • Mjöl
  • Vete
  • Kolhydratrik raffinerad/processad mat
  • Alkohol
  • Söta drycker.

Många tål inte heller:

  • Komjölk
  • Gluten
  • Frukt
  • Koffein
  • Kakao
  • Glutamat
  • Smakförstärkare.

Olika namn på socker, mjöl och vete