FAQ / frågor & svar

c Expand All C Collapse All

FAA (12)

Är det med hänsyn till Traditionerna tillåtet att annonsera om FAA-möten och under vilka förutsättningar?
Svaret är att det är tillåtet att annonsera i press så länge det är utformat som information och inte uppfattas som reklam.

Det finns inget krav på att vara abstinent för att starta ett möte. Det är klart
att det skulle vara bättre att stå på den grunden, men om det inte finns några
möten i din trakt kan du starta ett och bli abstinent. Om abstinens hade varit
ett krav skulle vi aldrig ha kunnat starta.

Fortsätt kom tillbaka. Vi brukar rekommendera att du är med på minst sex möten innan du bestämmer dig för att FAA inte är något för dig. Tala gärna med kontaktpersonen eller de andra deltagarna från mötet om något är oklart eller om du undrar över något.

Matmissbrukaren har många ansikten. En del matmissbrukare är överviktiga, andra är inte överviktiga, en del överäter och laxerar, vissa underäter eller är anorektiska. Alla matmissbrukare kan få hjälp av FAA. Det enda kravet för medlemskap är en önskan att sluta inta beroendeframkallande födoämnen.

Du bestämmer själv hur mycket och hur ofta du vill vara med eller inte. Det
finns inget krav på hur mycket eller hur lite man kan vara med.

I FAA har vi lärt oss att matmissbruk är en biokemisk sjukdom som liknar alkoholism och annat drogberoende. Den är en del av vårt genetiska arv. Fastän många av oss matmissbrukare har tvångsmässiga beteenden kring mat, vilka behöver tas itu med, fokuserar FAA på att behandla vårt fysiska och kemiska beroende genom att vi avstår från beroendeframkallande födoämnen. Tvånget är en beteendekomponent i matmissbruket och tas itu med då vi fortsätter att arbeta i vårt program för tillfrisknandet.

Att arbeta med De tolv stegen hjälper oss i att leva i tillfrisknande på många sätt. Vi föreslår att du tillsammans med en sponsor arbetar med FAAs De tolv stegen.

De tolv stegen i sin fullständiga version kan beställas här.  Stegarbetshäftet innehåller en detaljerad lista på frågor som hjälper oss att identifiera och uppmärksamma djupet av vårt problem med mat och vår maktlöshet att hantera situationen enbart genom vår viljestyrka. När vi har kunskap om vårt fysiska beroende av socker, mjöl, vete och andra raffinerade kolhydrater kan vi för första gången i livet ha hopp om att verkligen bli befriade från vårt fysiska sug. När vi fortsätter att arbeta med Stegen, kommer vi att hitta en Kraft större än oss själva. Denna Kraft kommer att hjälpa oss att utveckla ett sätt att leva som leder till minskad besatthet av beroendeframkallande födoämnen.

Då kan du ringa in på något av FAAs har telefonmöten som du hittar här.

Om du har e-mail kan du gå med i USAs FAA Online Loop. Detta är ett ställe där matmissbrukare kan dela om FAAs steg, ämnen av intresse, frågor och kommentarer angående upplevelsen, styrkan och hoppet som FAAs medlemskap medför.

Find FAA-loop internetmeeting 24/7 klicka här
Find phone meetings in USA  klicka här
Det enda kravet för att få delta är att du har en önskan att sluta inta beroendeframkallande födoämnen.

Det enda villkoret för medlemskap i FAA  är en önskan att sluta inta beroendeframkallande födoämnen. Det kostar inget att vara medlem och deltaga. FAA är självförsörjande med våra egna frivilliga bidrag.

Att man avstår inta beroendeframkallande födoämnen såsom socker, mjöl, vete och andra raffinerade kolhydrater.

Ja visst, FAA är religiöst obundet även om ordet Gud används flitigt i våra texter. De flesta som är med i FAA och inte tror på Gud kan istället tänka på en kraft som större än oss själva, många betraktar FAAs program som sin högre makt.

Vi vill alla glädjas åt den som håller sig abstinent. Just första året upplevs av många som den svåraste tiden. Därför delas polletter ut för 30, 60, 90 dagar, 6 mån och därefter för årsdagar. Att flera medlemmar i programmet lyckas avstå från beroende framkallande födoämnen visar också att programmet fungerar och inger hopp till andra medlemmar.

Livsmedelsrelaterat (6)

Det finns många livsmedelsnamn som socker, mjöl och vete döljer sig bakom. Här är en lista med ett urval namn.

När en matmissbrukare är övertygad om att abstinens är svaret på tillfrisknandet från ett matmissbruk kommer hon eller han att kunna åka vart som helst och fortsätta vara abstinent. Att resa abstinent medför att vi måste planera extra noga för att försäkra oss om att vi har maten vi behöver, när vi behöver den. Att diskutera resan med en sponsor och med andra tillfrisknande matmissbrukare kan vara en utmärkt källa av idéer till lösningar för att resa abstinent. Många av våra medlemmar har rest i stor omfattning och har fortsatt att vara abstinenta.

Vi lär oss att beställa mat och dryck som är fri från socker, mjöl, vete och andra raffinerade kolhydrater. Idag är det rätt enkelt att få allt man behöver. Vi beställer vår mat på ett mycket specifikt, klart och artigt sätt. Tex ”Jag skulle vilja ha min sallad utan krutonger och häll inte på någon marinad på mitt kött eller på mina grönsaker är ni snäll”. Serveringspersonal är vanligtvis mer än villiga att tillfredsställa kundens behov.

Nej, du kan handla det mesta i vanliga mataffärer.

Att man avstår inta beroendeframkallande födoämnen såsom socker, mjöl, vete och andra raffinerade kolhydrater.

Det är väldigt individuellt vad vi triggar på. Ibland kan det vara konsistens eller kombinationer av olika ingredienser som drar igång suget. När vi plockar bort den mat och dryck som triggar oss brukar suget minska eller försvinna.

Dessa födoämnen anses vara mest beroendeframkallande:

 • Socker i alla dess former
 • Artificiella sötningsmedel
 • Mjöl
 • Vete
 • Kolhydratrik raffinerad/processad mat
 • Alkohol
 • Söta drycker.

Många tål inte heller:

 • Komjölk
 • Gluten
 • Frukt
 • Koffein
 • Kakao
 • Glutamat
 • Smakförstärkare.

Olika namn på socker, mjöl och vete

Programmet (1)

Nej, vår erfarenhet säger oss att det är viktigt att komma ihåg att först när vi arbetar med flera av våra verktyg så kan vi tillfriskna från vårt beroende som är psykiskt, fysiskt och andligt.