Om att vara matmissbrukare / sockerberoende

Andra upplever oss som att vi har ett problem om vi är överviktig eller underviktiga, eftersom vikten är det enda fysiska beviset på sjukdomen matmissbruk som andra lätt kan se. Vad de inte kan se är våra andra fysiska sjukdomar, vår emotionella smärta eller vår mentala ohälsa.  Om vi söker professionell hjälp med våra viktproblem erbjuds vi kanske lösningar som inkluderar mediciner, föreläsningar om viljestyrka, specialdieter som fungerar för stunden, motion etc.

Många av oss har gått hos psykologer och psykiatriker i flera år eller blivit diagnostiserade med en ätstörning, men vi har aldrig fått hjälp med att förstå vårt beroende av vissa födoämnen. Konsekvensen blir att vi sitter fast i vår sjukdom.

För de flesta av oss ingav dessa tillfälliga lösningar ett falskt hopp för att sedan än en gång kasta oss in i förtvivlan. För att lära oss att bibehålla en hälsosam vikt och leva ett rikt liv, behöver vi hitta lösningar som fungerar för oss under resten av livet, istället för att konstant gå på den där ”magiska dieten”. Vi har genomlidit förödmjukelse, förlöjligande, fysiskt obehag, diskriminering och spruckna relationer med andra likväl som med oss själva… Nu är det nog!